Lenf Drenaj Nedir?
Hepimizin içinde bizi sağlıklı tutmaya çalışan sessiz bir sistem bulunmaktadır. Buna lenf sistemi adı verilir. Lenf sistemi olmadan vücudumuz bir balon gibi şişer ve vücudumuzdaki sıvılar durgunlaşıp hücrelerimizi öldürür.
Birçoğumuz farkında değiliz ama şimdiye kadar yapılan araştırmalar lenf sisteminin en ufak ağrı ya da sızılara, düşük enerjili hissetmemize ya da soğuk algınlığı ve grip oluşumuza etkisi çok fazladır ve bu olumsuzlukların nedeni durgun bir lenf sistemi ya da çökmüş bir bağışıklık sisteminden dolayı olabilir. Lenf damarları cildimizin her santimini kapsayan bir ağ örgüsüdür ve bütün organları çok büyük titizlilikle çevreler. Lenf damarları çok küçük, hassas ve kalın hücrelerdir.
Lenf damarlarının içinde renksiz bir sıvı bulunmaktadır.
Bu renksiz sıvının görevi lenf damarları ile vücut içinde dolaşarak vücudun sıvı dengesini korumak, bakteri, virüs, inorganik maddeler ve atık ürünler gibi vücut için zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamak ve ölü hücrelerin, suyun ve yağların vücuttan dışarı atılmasını sağlamaktır yani bir başka deyişle vücudun taşıma ve dolaşım sistemidir. Lenf damarlarından akan lenf sıvısı insan vücudunun belirli bazı bölgelerinde bulunan lenf bezleri sayesinde süzülür. Bağışıklık sistemimizi düzenleyen, vücudumuzdaki atık maddelerden kurtulmamızı sağlayan, vücudumuzdaki fazla suyun yani ödemin dışarı atılmasını sağlayan lenf sistemimiz için geliştirilmiş lenf drenaj masajı, lenf sistemimizin düzgün, hızlı ve sağlıklı çalışması için çok önemlidir. Doğru yapılan bir lenf drenaj masajı ile lenfatik sistemimizin çalışması ve lenf akış hacminin 20 kat arttırılması teşvik edilmiş olur.
Fakat eğer lenf drenaj masajında fazla basınç uygularsak lenf sistemimiz çalışmaz dolayısıyla lenf akışı çöküntüye uğrar. Hatta bu aşırı basınç lenf damarlarını tutan filamentlerin bile kırılmasına neden olabilir. Bu durumda lenf drenaj tedavisinin uygun olmadığı kendini ödem ile göstermektedir. Bu ödem geçici olup, ödeme neden olan filamentlerin kırılması 24 saat içinde kendi kendine tedavi olur. Daha sağlıklı olmak adına yapılan lenf drenaj masajı ile ilgili mutlaka kendinizi emin ellere teslim etmelisiniz. Lenf drenajişleminde kişiye ince bir çorap giydirildikten sonra ayak ucundan bele kadar kapalı bir kılıf ile bu bölgeler sarılır ve makine çalıştırılır. Bu lenf drenaj makinesi ile ayak ucundan yukarıya doğru belli aralıklarla yeterli derecede basınç uygulayarak lenf sisteminin hızlandırılması hedeflenmektedir.